5 jaar Multiple Sclerose

still going strong!

Ik zal het niet snel vergeten, 2 februari 2015 omstreeks 11:30 uur, ik zit in. Mijn eentje op het kantoor van de neuroloog. Want ernstig kon het toch niet zijn, misschien nieuwe bril ofzo. 

De grond zakt letterlijk onder mij weg als de neuroloog mij verteld dat de uitslagen van de MRI scans die paar dagen eerder gemaakt zijn een school voorbeeld van MS zijn. Veel actieve en rest schade van ontstekingen.

Wat mij misschien nog meer is bij gebleven en wat mij stiekem elke dag sterker maakt is de opmerkingen die ik naar mijn hoofd geslingerd kreeg als: “wacht maar, over 1 jaar kan je niets meer, zit je in een rolstoel en ben je je werk ook kwijt”.


Rowing

Nu 5 jaar later, ik werk nog volop en harder dan ooit te voren op de meest onmenselijke tijden, ben ik nog volop in training en ben ik nog heilig overtuigd dat sport meer is dan beweging.

Nu op de dag af 5 jaar later, eigenlijk niet echt noemenswaardige klachten erbij gekregen, wat is mijn geheim?

Nou, ik laat in ieder geval geen naalden in mijn rug prikken, eet ook geen oost Chinese paddestoelen en zet geen thee van Filipijnse blaadjes uit de diepe oerwouden van Brazilië geplukt door een klein Indisch mannetje wat door de zongedroogd is in de woestijn in Egypte. 

Ik roei, heb plezier in wat ik doe en het roeien geeft mijn ontspanning. Het is een moment waarbij ik mij alleen hoeft te focussen op mijn schermpje. 

Is dat de reden dat ik er nog zo bij loop?

Nee, ik denk dat het meer geluk dan toeval is…

Still going strong!

3 thoughts on “5 jaar Multiple Sclerose

  1. Lieve Johan, wij zijn trots op jou, hoe je ermee in het leven sta. Maar ook op jou vriendin die ook met jou ziekte MS moet dealen. Samen met jullie prachtige dochter hopen wij, dat je nog heel lang kan en mag doorgaan…….,, met de sport die jou zoveel kracht geeft.

  2. HOI Johan, ik heb ook MS en vecht ook elke dag er tegen, door corona kon ik niet sporten en ben flink terug gevallen, ik neem geen medicatie en sport juist er tegen en her werkt namelijk ben een bodybuilder meerdere malen kampioen en ben nooit gestopt. Kan met mijn MS gewoon squaten 200 kilo en dat maalt mn bemen sterk. Denk pok dat als wij sporten minder last van MS krijgen. Op dit moment kan ik nog niet sporten en merk het me

  3. Hoi Johan, ik weet wat jij voelt want ik vecht ook tegen MS, sporten helpt echt en ik gebruik geen medicatie, nou ik sport dat is mijn medicatie. Ga gewoon door, ik doe het ook. Ik heb bodybuilding wedstrijden gewonnen en op de gym zien ze niet dat ik MS heb. Ik kan nog 180 kilo squaten dus, weg die enge medicatie. Ok door de corona zwak aan het worden, veel moeite met lopen nu, vooral evenwicht. omdat ik niet kan sporten, maar binnenkort begin ik weer, wij vechten nu om niet ziek te voelen en we moeten dat blijven doen ook. Wens jou veel sportkracht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.