Go Invictus

Dit is een verhaal wat allemaal begon in de lente 2019.

Ik kreeg een bericht van Patrick, ik heb Patrick leren kennen tijdens de Invictus Games in 2017 in Toronto. Hij was een staflid van het Roemeense Invictusteam, een van de soldaten van Patrick, die gewond was geraakt in Afghanistan had advies nodig hoe hij moest omgaan met een ergometer, maar was ook vooral opzoek naar motivatie om zijn leven weer op te pakken en hoe sport daar een rol in zou kunnen spelen.

En dat was het begin van een lange reis, die zowel voor Cătălin, Patrick als mij veel heeft en nog steeds betekend.

Army afghanistan Romania

In 2011 was Cătălin als verkenner aan het werk in Afghanistan, zijn taak was het opsporen van explosieve voor de verkenningsvoertuigen. Tijdens een patrouille ziet Cătălin een man achter een boom staan, iets wat vaker gebeurt. Maar normaal, lopen daar geiten of ander vee bij. Wat in dit geval niet zo was.

Maar deze man was alleen, Cătălin verzocht de soldaten in de voertuigen achter hem deze man in de gaten te houden en Cătălin zou verder gaan met zijn onderzoek.

Op het moment dat hij over een duiker liep die onder de weg lag werd hij weg geblazen. De explosieve die verstopt lagen in de duiker gingen af. Zijn helm was weg, zijn scherfwerendvest lag in twee stukken, zijn wapen was gebogen en hij hoorde alleen maar geweervuur. Met alle kracht die hij nog had probeerde hij het asfalt op te kruipen richting de voertuigen.

Later in het ziekenhuis word vast gesteld dat zijn schedel was doorboord, zijn wang, oogkas en neus gebroken waren, maar ook dat zijn oog niet meer te redden was.

8 jaar later, na veel en keihard revalideren, vind hij dat hij er klaar voor is, klaar om zijn leven weer op te pakken, om zijn familie en vrienden te laten zien wat hij kon. Cătălin ging er alles aan doen om mee te kunnen doen aan de Invictus Games in Den Haag. Invictus Games 2020.

Hij vraagt of ik hem zou kunnen helpen, in eerste instantie voor wat advies met betrekking op zijn techniek. Ik heb hem eerst een 4 minuten time trail laten doen, 4 minuten helemaal los gaan op de manier waarvan hij denkt dat het goed gaat, het viel mij niets tegen, 960m haalde hij en dat was een mooie basis om verder op te bouwen.

Cătălin stuurde mij intensief video’s van zijn roei activiteiten, waar ik mijn ongezouten mening op los mocht laten. Stap voor stap, punt voor punt, zijn we begonnen met het verbeteren van zijn techniek.
Na wat sleutelen aan zijn techniek en keihard gedisciplineerd trainen kwam hij al tot 1046m! een hele prestatie, maar er ik wist dat er meer in zou zitten.
Zijn trainingen paste niet echt bij zijn doelen en daar viel nog veel aan te sleutelen. We zijn trainingsprogramma’s gaan maken die meer bij het doel van Cătălin paste, meer roeien in intervallen af gewisseld met burpees, push ups en andere leuke dingen.Maand later een volgende time trail om te kijken of we op de goede weg zaten, 1070m! gewoon ruim 20 meter meer in 4 minuten dan een maand eerder.
Het zal wel steeds moeilijker worden om er meters bij te krijgen, maar hadden een doel gesteld van 1100m in februari 2020. Cătălin traint keihard, doet alles letterlijk wat je zegt en is mega gedisciplineerd aan het trainen, word elke week een beetje sterker en krijgt meer zelfvertrouwen op de Concept2 machine.


Begin november 2019 ben ik uitgenodigd door Patrick en Cătălin om naar Boekarest te komen, om daar in reallife met Cătălin te kunnen trainen. Het waren 3 drukke dagen in Roemenië. Hebben op plekken geroeid waar ik niet snel meer zal komen, in de bergen bij het echte Dracula kasteel. Verder hebben we wat stappen kunnen zetten die via internet gewoon wat moeilijker zijn en heeft het Cătălin nog meer gemotiveerd dat er iemand uit Nederland voor hem naar Roemenië komt om hem te begeleiden.


We zijn nu een jaar verder, volgende week gaat Cătălin weer een 4 minuten roeien, het doel staat nu op 1120m, want de 1100 meter heeft hij al ruimschoots aan gort geroeid.

1120 meter, het gaat hem zeker lukken!Maar wat mij het meest inspireert is het doorzettingsvermogen, de motivatie, discipline en de kracht die Cătălin heeft. Voor al de kracht en hoe sterk het is om als “trots” volk, wat nog stamt vanuit de communistische tijd, iemand van buiten Roemenië om advies te vragen.
Vervolgens het met zoveel overgave je er in te storten en ook nu met de Corona crisis gewoon door te gaan! Zoveel respect voor Cătălin wat hij bereikt heeft en nog gaat bereiken! Wij gaan nog even door met trainen tot de Invictus Games 2021! en met dat jaar extra gaan we voor de 1175m volgend jaar mei

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.