Mijn leven met MS

17000 mensen met MS in Nederland,

17000 verschillende kwalen,

17000 verschillende gezichten,

17000 mensen die leven in onzekerheid,

17000 mensen die alles in hun leven moeten plannen.

Elk persoon met MS is uniek en elk persoon met MS is bijzonder.

In mijn leven lijkt alles zo makkelijk, of het gaat om een obstakel run van 19 of 42 kilometer, ik doe het allemaal.

Wat mensen niet zien wat het uiteindelijk met mijn lichaam doet en wat ik ervoor moet doen en vooral voor moet laten.

Zoals de 16999 andere mensen met MS bestaat mijn leven uit keuzes, ga ik in het weekend trainen of ga ik stappen of naar een verjaardag. Als ik het een doe kan het ander misschien niet . Ik heb er voor gekozen om voor zover mogelijk fit te blijven in plaats van sociaal wenselijke activiteiten. Wat voor “gezonde” mensen een dag duurt kan voor mij 4 dagen duren.

Een obstakel run duurt voor mij 4 dagen, 1 dag om rust te pakken en voor te bereiden, 1 dag de run zelf en 2 dagen heb ik nodig om weer bij te komen. En een roei evenement kan een hele week duren. Maar ik heb het er voor over, het doorzetten, je lichaam tot het uiterste drijven, de mooie gesprekken onderweg, het zijn de consequenties allemaal waard.

Ik ben een van de weinige van de 17000 mensen met MS die dit nog van zijn lichaam kan vragen en ben ik elke dag weer blij dat ik kan doe wat ik doe. Ik hoop dit nog lang te kunnen doen, maar ergens weet je ook dat het de volgende dag zomaar anders kan zijn.

Dat het niet meer kan, dat je lichaam niet meer mee wilt werken.

Maar tot die tijd blijf ik positief en blijf ik denken aan wat ik wel kan en met keihard vallen en opstaan probeer ik een zo comfortabel mogelijk leven te lijden. Alles draait om planningen, keuzes, keuzes en keuzes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.