Skiën het nieuwe Roeien

Wow, wat een weekend, ik ben grenzen over gegaan waar ik eigenlijk niet over heen moet gaan, ik heb dingen geleerd waarvan ik dacht het meeste al te weten en het was gewoon mega gaaf!

Maar de day after, ik heb het gevoel of er een vrachtwagen over me heen gereden is, en dat hij achteruit weer terug gereden is. Of ik het hele weekend volop aan de drank gezetten heb.

Maar dat was niet het geval, ik ben in het zuiden van het land bij Buitengewoon sportief geweest.

Het hele wekend kwam Jane Erbacher seminars geven over de ergometer en de skierg, beide martelwerktuigen van Concept2.

Jane is een soort van goeroe op het gebied van de ergometer en de skierg, denk dat de machines geen geheimen meer hebben voor haar.

Vrijdag eind van de middag ging ik al die kant op, na bijna 3 uur rijden kwam ik aan in Horn, niet te verwarren met Hoorn. Wat een drama is het om eind van de middag over de A2 te moeten rijden.

Rond 19:00 kwam ik aan in mijn hotel, een oud klooster, het was geen luxe hotel, maar ik had alles wat ik nodig had. Goed bed, eigen badkamer, wifi en vind belangrijk dat het gewoon schoon is.

Eerste nacht misschien niet helemaal optimaal geslapen, was erg warm en al vroeg kwam het ochtend zonnetje langs de gordijnen. Maar goed, alles beter dan 2 uur rijden ochtends vroeg.

Het was vanuit het hotel 5 minuten rijden naar Haelen, waar de seminars plaats vonden.

Dag 1 stond in het teken van ProjectSki en projectRow. Hierbij werd uitgelegd hoe de machines werken en hoe de basis technieken zijn van het skiën en het roeien.

Ik dacht dat ik een hoop wist van het roeien, maar Jane weet nog 10.000x meer, hoe gaaf is dat dan! 

We begonnen met de skierg, 90 seconden all out. Nu is het probleem dat ik niet all out kan gaan, als ik all out ga dan ben ik de rest van de dag ook out. Maar dit was natuurlijk geen reden om het veel rustiger aan te gaan doen. Ik weet ondertussen wat mijn lichaam kan en aan kan om de rest van de dag nog redelijk te functioneren. Na 90 seconde hard aan de hendels van de skierg getrokken te hebben, anders kan ik het niet noemen. Vond zelf dat het wel lekker ging, maar volgens Jane deed ik het al een heel jaar helemaal verkeerd. Vanaf dat moment met heel workouts met kettlebelts en hollowbody oefeningen begon de techniek te verbeteren, eerst zag ik mijn splittijden alleen maar achteruit gaan. Maar het voelde wel beter in mijn lichaam, armen werden minder moe en benen begonnen te branden. Het begon nog eens ergens op te lijken.

Na eindeloos van catch naar finish bewogen te hebben leek de techniek zo goed als perfect en was het tijd voor de lunch waarna we gingen beginnen aan projectRow.

En misschien raad je hat al, 90 seconden all out begonnen we weer mee. eerste 45 seconden was mijn techniek wel redelijk goed, de laatste 45 seconden begon ik te roeien als een Trex. Begon weer met mijn armen te trekken en daarom begon mijn rug ook krom te staan.

Eigenlijk het zelfde als bij het skiën was het weer van catch naar finish tot je er gek van werd en net zolang tot het bij iedereen goed ging. Was het bij een niet goed moest iedereen het opnieuw doen. Dit was een fantastische grill om aan mijn roeitechniek te werken en eigenlijk was mijn probleem vrij simpel op te lossen, ik moet mijn schouders naar achter gooien en zit dan meteen kaars recht. Het is veel ontspannender om ze naar voren te laten hangen, maar dan trekt mijn rug krom.

Na dag 1 kon ik nog amper op mijn benen staan zowel rechts als links stonden ze beide in brand en mijn lichaam gaf aan dat het wel genoeg was geweest voor de eerste dag.

de ochtend van dag 2 werd ik wakker als een man van 93, alles deed pijn en mijn lichaam wou het liefste in bed blijven liggen. Maar het gaafste zou vandaag nog komen. projectPreformance. Dit zou nog meer gaan over grills en hoe je als coach zaken op je atleten kan overbrengen en hoe je meest voor komende fouten kan herkennen en iets aan kan doen. 

We begonnen met een grill om drugfactor te bepalen, 30 sec 30 sec 30

 sec 60 sec 60 sec 60 sec 90 sec 90 sec 90 sec de eerste van de serie met damper op niveau 1, de 2de op de drugfactor die jouw ideaal lijkt en 3de op niveau 10.

waarbij de 90 sec op een split van 01:45 de 60 sec op een split van 01:40 en de 3de op een split van 01:35 zou moeten zijn, misschien raad je het al, dit lukte dus echt niet. Omdat ik een zeer trage roeier bent was de damper op10 echt een drama.

Maar vervolgens kwamen er no grills om techniek te verbeteren en te laten zien hoeveel kracht er uit de benen komen. 15 slagen, damper op 10 en toch een split van 01:17 kunnen maken. 

Na de lunche deden we redelijk dezelfde dingen op de skierg om te ervaren hoe dat is en hoe je daar dingen kunt oplossen of kan aanpakken.

Als afsluiter kwam er nog een 1k voor tijd.

Weer een all out en besloot er ook een all out van te maken. Ik heb mijn benen nog nooit zo voelen branden, de vlammen vlogen er vanaf. Maar toch 7 seconde van PR af. Ondanks dat ik nu 2 zeer intensieve dagen achter de rug had. Maar de vele grills voor de techniek hadden geholpen, en niet zon klein beetje ook. 

Voor nu ben ik kapot, totaal gesloopt en het gevoel een mega kater te hebben. Ik ga nu even mijn rust pakken en hoop zo snel mogelijk weer op de skierg te kunnen staan. Ik denk serieus dat dit mijn heel erg gaat helpen om mijn PR’s op de 1k en 2k tijdens het roeien gaat verpulveren.

Dit verhaal kort samengevat, het was FANTASTISCH! en had het niet willen missen! een echte meerwaarde!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.