Glucosamine, mijn ervaring

Op 20 november verschijnt er een bericht op Facebook met betrekking op een Amerikaans onderzoek naar Myelineherstel.

Myeline is de “bescherm” laag om de zenuwen, bij MS loopt deze laag schade op met als gevolg uitval van lichaamsfuncties, zenuwpijnen etc etc. Ik zal jullie het technische en medische verhaal besparen, mocht je het echt allemaal willen weten, google maar even.

Bij het Amerikaans onderzoek zijn er veel positieve resultaten behaald bij muizen met MS, deze muizen hebben glucosamine toegediend gekregen en blijkt de myelinelaag hersteld te zijn.

Maar goed, mijn ervaringen. Sinds enkele jaren heb ik zeer veel pijn in mijn vingers. Met name mijn linker pink en linker ringvinger, niet constant gelukkig, maar alleen bij stress en extreme vermoeidheid. Op zich wel mooi signaal om een stapje terug te doen. Vlak nadat deze klachten begonnen stond min jaarlijkse APK bij de neuroloog op het programma inclusief een MRI. Op deze scans was geen schade te zien, geen actieve ontstekingen en geen rest schade. Dus beschadigde zenuwen zou de boosdoener zijn, niets aan te doen, mee leren leven. Nou ja, soms wat rustiger aan doen en voldoende slaap scheelde al een hoop.

Maar naar aanleiding van bovenstaand onderzoek ben ik met een in een drafje naar Strong N Healthy in Purmerend gegaan voor kwalitatief goede glucosamine. Het is ook via internet te krijgen, maar bij hun weet ik dat ik kwalitatief goede supplementen krijg. Glucosamine is een vrij verkrijgbaar supplement en dus zonder recept of iets te koop.

Glucosamine

Dus waarom niet proberen? Ik wilde het een kans geven, ondanks er nog geen wetenschappelijk bewijs is bij mensen.

Nu bijna een maand later, slik 2 keer per dag een tablet, merk ik weinig verschil. Ik merk eigenlijk helemaal niets, ondanks ik een stress volle tijd achter de rug heb, met maanden van korte nachten met kwalitatief slechte slaap, merk ik niets. En dat is opvallend, normaal zou ik veel pijn moeten hebben in mijn vingers. Maar de pijn blijft weg.

Het kan toeval zijn, maar zou ook kunnen dat de glucosamine bij mij werkt. Dat de myeline begint te herstellen. Helaas is dat niet makkelijk vast te stellen of het daadwerkelijk hersteld. Maar het feit blijft wel dat de pijn is verdwenen sinds ik de glucosamine gebruik.

Ik blijf het voorlopig nog wel een tijdje gebruiken en ga zien wat het mij verder kan brengen.

Benieuwd of het op langer termijn effect gaat hebben op andere klachten….

Glucosamine:

Merk: NOW Foods

Ingrediënten:

Glucosamine (schaaldieren) 750mg

Chondroine (runderkrakbeen) 600mg

vulstoffen

prijs: : 41,95

Winkel : Strong N Healthy Purmerend

3 thoughts on “Glucosamine, mijn ervaring

  1. Erg fijn dat je verschil merkt. Ik hen ook MS en ben me steeds meer aan het verdiepen in supplementen die me kunnen helpen. Mocht je nog meer tips hebben dan hoor ik het graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.